Tässä vielä ohje molempiin.
Sveitsiläinen marenki (pienet marengit)
4 kananmunan valkuaista
2½dl hienoa sokeria
Lämmitä vesi kattilassa kiehuvasi ja nosta kananmunan valkuaiset metalli tai lasi astiassa vesikattilan päälle. Kulho ei saa koskea vettä. Vatkaa valkuaisia kattilan päällä ja lisää sokeria pikkuhiljaa joukkoon. Vatkaa kunnes sokerikiteet on täysin sulaneet. n 10 min. Ota astia pois kattilan päältä ja vatkaa vielä hetki jotta marenki jäähtyy.
Itse lisäsin puoleen massaan kuivattuja vadelman palasia ja toiseen puoleen piparminttu aromia j punaista elintarvikeväriä hieman. Sen jälkeen laita massa pursotuspussiin ja pursota erilaisilla tyllillä pieniä marenkeja leivinpaperille. Koristele halutessasi nomparelleilla tai kuivatulla vadelmilla. Anna kuivaa huoneenlämmössä 12-24h. Marengit on valmiita kun ne irtoavat leivinpaperista. Itsellä ei nuo vaaleanpunaiset marengit kuivaneet niin kuiviksi kuin nuo valkoiset joten laitoin ne uuniin 130 asteeseen ½ h ajaksi. Hyvin onnistui niinkin ja kuivasivat hyvin.
Suklaamarenki
3 kananmunan valkuaista
2½dl hienoa sokeria
70 g tummaa suklaata
Laita uuni kuumenemaan 130 asteeseen. Valmista muutoin samalla tavalla marenki kuin yllä olevissa pienissä marengeissa. Ennen marengin valmistusta sulata suklaa mikrossa ja jäähdytä suklaa. Kun marenki on valmista. Lisää sulatettu suklaa joukkoon ja sekoita varovasti sekaisin niin että marenki ei värjäydy vaalean ruskeaksi vaan, että suklaasta jää näkyviä viiruja marenkiin. Laita marengit lusikalla leivinpaperille uuninpellille. (Itselläni tuli 10 valmista marenkia) Laita marengit uuniin 130 asteeseen 1 h ajaksi. Vähennä sitten lämpötila 60 asteeseen ja paista siinä 1h. Sen jälkeen uuni pois päältä ja uuninluukku auki kuivatus uunissa seuraavaan päivään asti. Alkuperäisessä ohjeessa paistettiin 130 asteessa 50 min ja sen jälkeen huoneenlämpöön. Tällöin marengeista tulee ihanan tahmaisia sisältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti