perjantai 29. syyskuuta 2017

Kinuski-puolukkatäytekakku




Äitini pyysi minua leipomaan kakun synttäreiden kunniaksi. Kakkuun sain vapaat kädet toteutuksen ja makujen suhteen. Päädyin syksyiseen makumaailmaan eli puolukkaan. Puolukan makupariksi valitsin  tietenkin kinuskin. Kakun koristelu on yksinkertainen mutta mielestäni kaunis sellaisenaan. Maku oli myös aivan loistava! Kakun makeuttahan voi itse hieman säädellä riippuen siitä valitseeko maustetun vai maustamattoman tuorejuuston ja kuinka paljon kinuskia laittaa täytteeseen. Itse olen niin perso makealle, että makeutta sai minun kakussa olla.  Maistui hyvin myös päivänsankarille.


Kinuski-puolukkatäytekakku


Pohja: 24 cm vuokaan

4 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0.75 dl perunajauhoja
0.75 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi vaahtoon ja sekoita varovasti. Kaada irtopohjavuokaan joka on voideltu ja pohjalla leivinpaperi. Paista kypsäksi 175 asteessa.

Kostutus:

sitruunalimsa

Kinuski-puolukka täyte: kahteen väliin

n. 2 dl kinuskikastiketta (joko itse tehtyä tai valmista)
4 liivatetta
1 prk flora vispiä
200 g maustamatonta tai kinuskituorejuustoa
tilkka vettä ( n 2 rkl)
200 g puolukoita (tuoreita tai pakaste)

Jos teet itse kinuskin, valmista se hyvissä ajoin jotta se kerkeää jäähtyä ennen täytteen valmistusta. Valmista kinuskikastiketta voit käyttää heti.  Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sekaan tuorejuusto ja kinuski, sekoita tasaiseksi. Lisää sitten puolukat seokseen ja sekoita varoen jotta marjat eivät rikkoudu. HUOM! jos lisäät pakastemarjoja, seos voi tulla kokkareiseksi koska liivatteet alkavat hyytyä heti. Helpompi tapa on tehdä kinuskimassa ensin ja kaataa se kakun väliin ja ripotella puolukat sekaan.  Lämmitä tilkka vettä kiehuvaksi ja lisää siihen puristetut liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon.
Kinuskin määrä hieman vaihtelee riippuen teetkö täytteen maustamattomasta vai maustetusta tuorejuustosta. Maistele siis täyte omaan makuun sopivaksi. Se saa olla makeaa jotta se tasapainottaa puolukan hapanta makua. Laita kakku jääkaappiin kokoamisen jälkeen mieluiten yön yli mutta ainakin useammaksi tunniksi jotta täyte hyytyy.

Tuorejuustokreemi:

250 g voita/margariinia
5 dl tomusokeria
200 g vaniljatuorejuustoa

Pehmennä margariini/voi sekoittimella ensin. Lisää sitten tomusokeri ja vatkaa seos tasaiseksi massaksi. Lisää sitten joukkoon tuorejuusto ja sekoita seos. Levitä täyte kakun päälle palettiveitsellä. Laita kakku sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli jotta kreemi on kylmää ennen kinuskin laittamista.

Kinuskikuorrutus reunoille: (halutessasi tämä riittää myös koko kakun päälle. Pelkille reunoille riittää puolet pienempi annos)

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
nokare voita

Laita kinuski ja sokeri kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä. Kinuski on valmista kun tiputtaessasi kinuskia vesilasiin jossa on vettä, kinuski pysyy koossa. Lisää loppuvaiheessa nokare voita kiillon saamiseksi. Anna kinuskin jäähtyä ennen sen laittamista kreemin päälle. Kreemi alkaa sulamaan kinuskin alla mikäli se on liian kuumaa. Täyte saa kuitenkin olla aika lämmintä kakun reunoille laittaessa. Mikäli haluat kuorruttaa kakun myös päältä kinuskilla, kannattaa se tehdä aikaisemmin sillä jähmettynyttä kinuskia ei saa enää levitettyä kauniisti kakun päälle. Kakku on kylmä joten kinuski jähmettyy nopeasti sen pintaan. Ota pikku lusikkaan täytettä ja asettele sillä kinuski reunoille ja reunojen yli valumaan.  Jäähdytä.  Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa puolukan varsista marjaosat kakun päälle koristeiksi.

Koristeet:

Tuoreita puolukoita



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti