maanantai 13. marraskuuta 2017

Jääkarkki " frozencandy"




Tyttären synttärit lähestyy ja teemana on tänäkin vuonna Frozen elokuvasta tutut hahmot..tai ainakin Elsa :D  Hetken pohdin miten lähestyn tällä kertaa tätä aihetta. No lopputuloksesta ei vielä tiedä mutta päätin tehdä tuota "jäätä" kakkua varten kuitenkin. Sitä on mieli tehnyt kokeilla jo pidempään. Etsin netistä reseptejä ja päädyin sitten Pinjacoladan sivuilta löytyneeseen ohjeeseen. Pienensin tuota ohjetta puolella kun tarvikkeet oli vähissä. Annoksesta tuli kuitenkin lähes pellillinen jäätä. Seos kovettuu aika nopeasti ja noin tunnin päästä seos on jo jähmettynyt niin että sen voi paloitella. Tästä samasta massasta voisi varmaankin valmistaa myös tikkareita tai tehdä karkkeja aromia lisäämällä. Lapsista tämä ainakin oli hauskaa valmistaa ja seurata miten jää rikotaan :D


Jääkarkki " frozencandy"


4.2 dl sokeria
1½- 1 3/4 dl glukoosisiirappia
1.2 dl vettä
sinistä elintarvikeväriä
piparminttu aromia ( tai muu aromi)

Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja glukoosisiirappi. Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla tai foliolla ennen aloitusta. Lämmitä seosta keskilämmöllä samalla sekoittaen niin kauan, että sokeri sulaa.  Nosta lämpötilaa niin että sokeri alkaa kiehumaan. Kun seos kiehuu, lopeta sekoittaminen. Anna kiehumisen jatkua niin kauan, että seos savuttaa 150 asteen lämpötilan.  Tarvitset tätä varten lämpömittarin. Kun lämpötila on 150 astetta, ota kattila pois liedeltä. Lisää nopeasti joukkoon aromi ja elintarvikeväri. Toimi nopeasti, että seos ei kerkeä jähmettyä. Kaada sitten seos leivinpaperilla tai foliolla suojatun pellin päälle. Seos on todella kuumaa joten käsittele varoen. Laita kattila ja muut käyttämäsi välineet kuumaan veteen jotta seos irtoaa parhaiten joten pidä kuumaa vettä lähettyvillä valmiina.  Anna jäähtyä kunnolla.  Kun seos on jäähtynyt ja kovettunut voit taittaa siitä käsillä paloja tai vasaralla kevyesti napauttamalla " jää" rikkoutuu. Itse laitoin vasaran päälle keittiöpyyhkeen. Palaset saattavat olla todella teräviä joten pienien lasten kanssa täytyy olla varovainen.


Vinkkejä:

- Itse käytin tässä lämpömittarina lihan paistomittaria joten testattu on että silläkin voi onnistua!! Siinähän asteikko on tosin vain 120 saakka mutta onneksi mittari jatkaa kulkuaan ja sopivan lämpötilan voi  hyvin arvioida. Suosittelen kuitenkin digitaalista lämpömittaria jos sellainen sattuu kotoa löytymään :)
-Vasaraa käyttämällä saat "jään" rikkoutumaan samalla tavalla kun lasi menee rikki joten jää on aidomman näköistä
-Seos on todella kuumaa joten varo polttamasta itseäsi.
- Kun seos on kaadettu pellille laita kattila ja muut käyttämäsi välineet kuumaan veteen. Kuuma vesi irrottaa jääneen sokeriseoksen kattilasta.  Muuten seos "jämähtää" kattilan pohjalle niin, että sitä on todella hankala saada puhtaaksi. Itse kaadoin kiehuvaa vettä vedenkeittimestä välineiden päälle ja hyvin irtosi kaikki sokeriseos.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti